Zeecontainerprogramma
Zeecontainerprogramma 2014

'Stad van de Toekomst'

Het Zeecontainerprogramma van Over het IJ Festival vormt de basis van het festival waaruit al veel makers zijn doorgestroomd naar het reguliere programma of naar elders in het veld. Binnen het zeecontainerprogramma krijgen 15 vierdejaars studenten of theatermakers/ kunstenaars, die niet langer dan twee jaar zijn zijn afgestudeerd aan de verschillende kunstvakopleidingen van Nederland, de mogelijkheid om kennis te maken met locatietheater. Binnen een artistieke en productionele bedding maken zij een kleine voorstelling van max. 15 minuten (zo is een voorstelling makkelijk te combineren met een voorstelling uit het reguliere programma). Hiervoor krijgen ze een zeecontainer tot hun beschikking waarmee de organisatie hen uitdaagt deze op geheel eigen wijze in te zetten. 

Zo zal een nieuwe generatie van 15 diverse theatermakers en kunstenaars, met ieder hun eigen expertise en achtergrond, in ongeveer twee weken tijd een kleine voorstelling maken vanuit het thema 'Stad van de Toekomst'.


De stad is constant in verandering, in een sequens van afbreken, weer opbouwen en herstellen, verandert ons uitzicht dagelijks. Zo ook onze wereld en ons wereldbeeld. Als stadsbewoners zoomen we graag in en uit op dit stadslandschap, zoeken naar houvast, herkenning en verbinding tussen andere mensen en steden, in binnen en buitenland. Zo vergelijken, verrijken, scherpen en delen we onze blik en kijk op de stad. We zijn trots op onze stad, maar stellen er ook graag onze vragen bij. Over de concrete stadsinrichting, over manieren van samenleven en de verschuivingen hierbinnen, over onze eigen zorg en verantwoordelijkheid hierover en hoe ver die reikt; tot onze buren, straat, stad, of de hele wereld?

De NDSM-werf was ooit een mini-stad op zich toen hier tot beginnen jaren '70 schepen werden gebouwd op de hellingen en in de loodsen, die hier deels nog steeds staan.  Deze mini-stad in de stad was zelfvoorzienend, met een bakker, een dokter en alle andere basisbehoeften. Wonen deed men vlakbij, in Tuindorp-Oostzaan, dus ver hoefde je nooit te gaan. Na het faillissement van de scheepswerf kwamen hier de kunstenaars en de vrijbuiters die de werf een nieuw leven inbliezen. Inmiddels is de verbinding met stad, land en wereld onomkeerbaar gemaakt, zijn het niet meer alleen de kunstenaars en de vrijbuiters die hier heersen en krijgen commerciële partijen steeds meer voet aan de grond. De balans tussen commercie en kunst is hier kwetsbaar, net zoals momenteel in de rest van het land, waar dit aanleiding is voor het voortdurende gesprek over de noodzaak van het dichten van de kloof tussen kunst en het publiek. 

De kunstenaars zijn de inspiratoren en reflectoren, op het denken en het kijken naar de stad en de wereld. Het is precies deze kracht waaraan Over het IJ Festival voor het Zeecontainerprogramma 2014 alle ruimte en aandacht wil geven aan een nieuwe generatie theatermakers en kunstenaars. Juist nu. Met als groter doel om te zoeken naar de verbinding tussen kunst en de stad en haar bewoners, om zo een bijdrage te kunnen leveren aan deze constant veranderende stad, in esthetisch, maatschappelijk, economisch of politiek opzicht.

 

Over het IJ Festival daagt de Zeecontainer-makers uit om voor het Zeecontainerprogramma 2014 met andere ogen naar de stad te kijken en een voorstel te doen voor een betere, of andere stad, maar vooral voor hun stad van de toekomst. Dit geeft 15 theatermakers / kunstenaars de kans om ieder voor zich, maar toch gezamenlijk een theatraal voorstel te doen aan het publiek van Over het IJ Festival 2014. Ze krijgen alle ruimte voor het verspreiden van hun theatrale gedachtengoed, niet naar binnen gericht, maar juist naar buiten, de stad in, de wereld in.

 

Team Zeecontainerprogramma:

Artistieke coördinatie en dramaturgie: Simone Hogendijk; productie: Deborah Pinas, Artistieke begeleiding: Maurice Bogaert (beeldend kunstenaar) en Jetse Batelaan (theatermaker, artistiek leider theater Artemis)

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van alle in's & out's van Over het IJ Festival en ontvang de nieuwsbrief...


Security image. You must enable images to submit entry Vul in wat u ziet:
(Gevoelig voor hoofd en klein letters)

 
website ontwikkeld door GreenLight Solutions